LT EN

Naujienos

2013.10.31

Vaiko teisių kontrolierė - apie „vaikų atiminėjimo“ pataisą: laikas auklėti tėvus


Vaiko teisių kontrolierė - apie „vaikų atiminėjimo“ pataisą: laikas auklėti tėvus

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė teigia, kad įstatymo pataisa, kuria būtų draudžiamas bet koks smurtas prieš vaikus, skirtas auklėti tėvus, jog jie suvoktų, kad smurtauti prieš vaikus negalima

BNS
2013 m. spalio 31 d. 11:50
 
 

"Įstatymo paskirtis - tėvams paaiškinti, kad jie negali mušti. Pliaukštelėti vaikui užtrunka sekundę, dvi, o paaiškinti, nuraminti vaiką užtrunka gerokai ilgiau. Bet reikia siekti ilgalaikės pasekmės", - ketvirtadienį žurnalistams sakė E.Žiobienė.

Ji dalyvavo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) surengtuose atitinkamų Vaiko teisių apsaugos pagrindų bei Civilinio kodekso pataisų projektų klausymuose.

Anot E.Žiobienės, šiandien tik Baudžiamajame kodekse apibrėžta, kas yra baudžiamieji nusikaltimai, tačiau nėra atskiro įstatymo, kuriame būtų pasakyta, jog mušimas nėra auklėjimo priemonė.

"Jūs turbūt irgi nenorėtumėte, kad kolega jums pliaukštelėtų. Ir vaikai turi savo orumą", - sakė ji.

Kontrolierė tvirtino iš esmės pritarianti Seimo narių pateiktoms įstatymų pataisoms dėl fizinių bausmių vaikams uždraudimo ir pataisoms, kuriomis norima reglamentuoti vaiko paėmimą iš šeimos.

"Šiandien atrodo, kad jeigu tėvas nesusilaikęs mostelėjo vaikui ranka, tai iš jo atims vaiką. Taip nėra, tai nereikalingos emocijos ir nesusikalbėjimas", - teigė E.Žiobienė.

Ji pabrėžė, kad fizinių bausmių uždraudimas ir vaikų paėmimo reglamentavimas yra du skirtingi dalykai. Tuo metu klausymuose dalyvavę įvairių visuomeninių organizacijų atstovai tvirtino, kad priėmus "tvarkietės" Onutės Valiukevičiūtės ir socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės pateiktus projektus, vaikai iš šeimų būtų paimami esą kilus mažiausiam konfliktui.

"Vaiko teisių apsaugos pagrindų pakeitimo projektas Lietuvos vaikams nereikalingas. Jo reikia sistemai, kuri siekia dar vienoje šalyje įteisinti vaikų grobimą ir pasipelnymą iš jų", - pareiškė judėjimo "Neleisime valdžiai grobti mūsų vaikų" įkūrėja Milda Bartašiūnaitė.

Tuo metu E.Žiobienė pabrėžė, kad dabar galiojanti vaikų paėmimo iš šeimų tvarka esanti net liberalesnė nei siūloma projekte.

"Pasiūlyta pakeisti šiandieninę vaiko paėmimo tvarką iš šeimos, kadangi šiandien vaikas paimamas vaiko teisių apsaugos institucijos ir forminama laikina vaiko globa be teismo įsikišimo. Siūloma, kad visais atvejais tai netaptų beribiu paėmimu, o būtų privaloma po pusės metų klausimą svarstyti teisme, ir galbūt vaikas iškart būtų grąžintas šeimai", - teigė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

Tačiau ji nepritarė siūlymui, kad paimant vaiką iš smurtaujančios ir juo nesirūpinančios šeimos, nedalyvautų vaiko teisių specialistai.

"Dar viena didelė problema - kad vaiko teisių skyriai dirba tik darbo valandas, iki 17 valandos. Mano supratimu, turi būti vaiko teisių skyrių darbuotojai, kurie dirba kitu laiku, nes šiandien, kada vaiko teisių skyriai nedirba, dirba policija. Seimo narė siūlo reglamentuoti, kad (paimant vaiką - BNS) būtų policija, mano nuomone, geriau, kad būtų vaiko teisių specialistas visą parą", - tvirtino E.Žiobienė.

Per klausymus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai pranešė parengę savo įstatymo projektą, kuriame taip pat siūlomas smurto prieš vaikus apibrėžimas, išskirtos jo formos, taip pat jame būtų garantuojama vaiko teisė būti apsaugotam nuo smurto artimoje aplinkoje.

Šis projektas pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms.

"Tvarkietė" O.Valiukevičiūtė Seimui yra pateikusi įstatymo pataisas, kuriomis bet koks smurtas prieš vaiką būtų draudžiamas, o vaiką, vengiantį atlikti savo pareigas, už drausmės pažeidimus tėvai galėtų drausminti savo nuožiūra, išskyrus fizines bausmes ir bet kokį kitą smurtą prieš vaiką. Taip pat parlamentarė pasiūlė keisti smurto apibrėžimą.

Pataisomis būtų nustatoma, kad smurtas prieš vaiką – visos seksualinės, fizinės, psichologinės ir emocinės prievartos, vaiko žeminimo ir išnaudojimo, vaiko priežiūros stokos arba aplaidumo formos, sukeliančios pavojų gyvybei, faktinę ar potencialią žalą vaiko sveikatai, išlikimui, vystymuisi ar orumui, taip pat fizinės bausmės.

Liberalų sąjūdžio atstovai Remigijus Šimašius ir Dalia Kuodytė yra pasiūlę kitą formuluotę, kad smurtas prieš vaiką - veikimu ar neveikimu vaikui daromas tyčinis fizinis, seksualinis, psichologinis, emocinis poveikis, dėl kurio kyla pavojus vaiko gyvybei ar sveikatai arba vaikas patiria fizinę, seksualinę, psichologinę ar emocinę žalą, taip pat fizinės bausmės.

Socialdemokratės Rimantės Šalaševičiūtės pataisomis siūloma apibrėžti vaiko paėmimo iš šeimos esant tam tikroms aplinkybėms tvarką.

Šiuo metu įstatymas numato, kad tuo atveju, kai tėvui ar motinai smurtaujant arba kitaip sukeliant pavojų vaikui, kai kyla reali grėsmė vaiko sveikatai ar gyvybei, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija nedelsdama paima vaiką iš tėvų arba kitų teisėtų vaiko atstovų ir perduoda jį globoti ar rūpintis Civilinio kodekso nustatyta tvarka.

Socialdemokratės siūlomomis pataisomis numatyta leisti vaikus paimti vien policijai, nedalyvaujant vaiko teisių apsaugos specialistams, taip pat plačiau nusakomos sąlygos, kurioms esant vaikai gali būti paimami.

Pagal pataisą, valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija arba policija, gavusi pranešimą apie būtinumą užtikrinti ir ginti vaiko teises ir interesus - kai tėvai vengia atlikti savo pareigas auklėti vaiką, piktnaudžiauja tėvų valdžia, žiauriai elgiasi su vaiku, daro žalingą įtaką vaikui savo amoraliu elgesiu arba nesirūpina vaiku - nedelsiant vyksta į vaiko gyvenamąją ar kitą jo buvimo vietą, ir, nustačiusi piktnaudžiavimo tėvų valdžia, nesirūpinimo vaiku, žiauraus elgesio ar kt. faktą, priima sprendimą dėl vaiko paėmimo iš tėvų ar kitų teisėtų vaiko atstovų.

Pernai policijos pareigūnai iš šeimos buvo paėmę 195 vaikus, tais atvejais, kada vaikui reikėjo suteikti pagalbą dėl jo bejėgiškos būklės


http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vaiko-teisiu-kontroliere-apie-vaiku-atiminejimo-pataisa-laikas-aukleti-tevus.d?id=63179954#ixzz2jNS2Fg3h