LT EN

Naujienos

2015.01.25

„Skyrybų atveju vaikai yra laikomi trofėjais“


Darius Marčiulaitis „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ teigė, kad Lietuvoje po šeimos iširimo tėvai atsiduria nelygiavertėje padėtyje. Nors ir yra teisinė galimybė po skyrybų atskirai gyvenančiam tėvui susitikinėti su vaiku, realybėje ji gana sunkiai įgyvendinama, o vaikas tampa manipuliacijos įrankiu.

 
Publikuota: 2013 spalio 4d.

Šaltinis: Žinių radijas

Lietuvoje po skyrybų pagal civilinį kodeksą vaiką gali auginti tik vienas iš tėvų, Vakaruose – panašiomis sąlygomis atžalas augina abu tėvai, nediskriminuojant nei vieno iš jų. „Pagal vakarų šalių praktiką, vaikas gali vieną savaitę gyventi su vienu tėvu, kitą – su kitu. Tada nėra reikalingas išlaikymo lėšų skyrimas, tokiu atveju, abu tėvai išlaiko atžalą, kad ji būna su vienu iš jų. Vaikas nustoja būti skyrybų trofėjumi“, – dėstė D.Marčiulaitis.

Asociacijos  vadovo nuomone, taip net tėvams išsiskyrus, vaikas turėtų teisę gyventi pilnaverčiame šeimos modelyje. Atžalai yra reikalingas nuolatinis ir betarpiškas bendravimas tiek su mama, tiek su tėčiu. Visgi neretai pasitaiko tokių atvejų, kuomet vienas iš tėvų uždraudžia skyriumi gyvenančiam tėvui matytis su vaiku.

D.Marčiulaitis pasakojo, kad Lietuvoje teisinė sistema nėra sutvarkyta, o piliečiams, šiuo atveju, išsiskyrusiems tėvams, trūksta tinkamo požiūrio į vaiką. Vyro teigimu, išsiskyrus faktiniai ir fiziniai susitikimai gali vykti, tačiau jei vaikas yra emociškai priklausomas nuo vieno iš tėvų, su kuriuo jis gyvena, negalima net kalbėti apie lygiateisį bendravimą.

Pašnekovas  teigė: „Lietuvoje nesutvarkyta teisinė sistema. Fiziškai vaikas gali bendrauti su vienu iš tėvų, tačiau jeigu jis yra emociškai priklausomas nuo kito, vaikas gali savaime atsisakyti bendrauti su skyriumi gyvenančiu tėvu. Nutartis laikoma įvykdyta, nes vaikas buvo pristatytas į susitikimo vietą.“

Pagal Lietuvos įstatymus negalima diskriminuoti asmens pagal lytį, todėl vaiko gyvenamoji vieta po skyrybų yra nustatoma atsižvelgiant į tėvų padėtį. Visgi praktika rodo tai, kad didžioji dalis yra tokių atvejų, kuomet nuolatinė vaiko buvimo vieta yra nustatoma su mama.

 

Skaitykite:

http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/asociacijos-pries-tevu-atstumima-valdybos-pirmininkas-darius-marciulaitis-skyrybu-atveju-vaikai-yra-laikomi-trofejais-56-374521